Wat bepaalt de waarde van munten ?

De waardebepaling van munten is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Leken die over oude munten praten, denken doorgaans dat hoe ouder de munt hoe duurder hij is. Toch zijn er naast de leeftijd nog een aantal andere factoren die de prijs bepalen.

Vraag en aanbod
Ook in de numismatiek spelen de wetten van vraag en aanbod hun rol. Hoe zeldzamer een munt hoe hoger het prijskaartje.

Kwaliteit
Logisch: hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. De kwaliteit prachtig kan tot tien keer zo duur zijn als de kwaliteit fraai.

Het gebruikte metaal
Ook het gebruikte edelmetaal (platina, goud, zilver) is van belang om de prijs van munten te bepalen. We hebben het dan over de edele metalen platina, goud en zilver. Als de factor zeldzaam bij een munt in minder kwaliteit wegvalt, dan zal het gewicht van het edelmetaal de prijs bepalen. In de betere kwaliteiten kan de prijs van de munt deze van het gebruikte metaal flink overtreffen.

De zeldzaamheid, de kwaliteit en het metaal zijn de factoren die prijsbepalend zijn. De zeldzaamheid en de kwaliteit van de oude munten spelen altijd een rol, het metaal enkel als de munt veel voorkomt en van slechte kwaliteit is. Vraag en aanbod zijn dus gekoppeld aan de zeldzaamheid. Is er veel vraag naar een munt, dan wordt hij zeldzamer. Bij een geringe vraag naar dan is hij minder zeldzaam. Met het aanbod is dit eender, is het aanbod groot dan is de munt minder zeldzaam en bij weinig aanbod is hij zeldzamer.

Dure hobby?

Is het verzamelen van munten duur? Dat hangt volledig van jou af. Net als elke hobby kan het zo duur zijn als je zelf maar wil.

Het samenstellen van een collectie is vooral een kwestie van bepalen wat je wil verzamelen, geduld en doorzettingsvermogen. Begin best niet met te dure munten en trek eerst de nodige tijd uit om de markt en de mechanismen van het verzamelen onder de knie te krijgen. Best start je met minder dure munten in goede kwaliteit aan te kopen. Heb je de smaak te pakken, dan kan je een stap verder zetten en meer geld uittrekken.

Veel hangt af van je inzet. Ben je bereid via ruilbeurzen en internet op zoek te gaan naar de beste prijzen voor de munten die je zou willen kopen? Ook zijn er haal wat handboeken over numismatiek. Op ruilbeurzen zijn in de ‘grabbelbakken’ vaak koopjes te doen, maar dan moet je natuurlijk wel over de nodige kennis beschikken om een juiste waardebepaling van de munten te doen.

6 reacties op “Wat bepaalt de waarde van munten ?

 1. Vraagje, wat is de waarde van een munt van 2007, goudkleurig, met vermelding Carl XVI Gustaf Sveriges Konung. Op de andere zijde staat 10 kronor vermeldt. Is dit een gewoon muntstuk of heeft het waarde? T is precies een gouden muntje?

  Dank,

  K

 2. Beste,

  Ik heb enkele jaren geleden terug een munt gevonden in Turkije, Centraal Anatolie. Ik meen te denken dat het van de tijd van Augustinus komt maar zou toch een expertise mening willen over de tijdperk en waarde van de munt. Is er emailadres waar ik de foto’s naar kan toe sturen?

  Dank je

 3. Stuur een fototje, gewicht van deze munt en deze uitleg naar info-web(a)telenet.be.

  Mvg,

  Info-web

 4. Hallo,
  ik heb ongeveer 1200 iets meer munten van mijn oma gekregen al lang geleden
  Van Juliana 1 cent hoeveel zijn die waard ik weet het dat het maakt in welke staat ze zijn vuil maar ben bezig me materiaal ze proper te maken hoeveel zijn ze dan ongeveer het zijn nou ook niet om te zeggen kras vrije munten 😉 ?

  Mvg, Alexander

 5. Stop !!! Begin niet als een zot de munten te poetsen en op te blinken want dan zijn ze meteen waardeloos !!! Ze moeten een juiste patine bezitten !

  Nu wij zijn eerder gespecialseerd in gouden en zilveren munten…
  Nu geen nood ! Op munten verzamelaars markt kan je er wel een paar kwijt. Denk erom dat het hier om specifieke munten gaat en dat je een hoop ‘waardeloze’ er tussen heb zitten…

  Steek eerst daar eens je licht op… Zoek uit welke muntjes gevraagd zijn

  Succes
  Team info-web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *